Hoogsensitiviteit

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief (of hooggevoelig). Hooggevoelige mensen staan, vaak onbewust, extra open voor indrukken en prikkels van buitenaf. Daardoor beleven zij het leven ontzettend veel intenser dan niet-hooggevoelige mensen. Het kan een gave zijn, maar veel mensen ervaren het als een last.

Als je het als volwassene moeilijk vindt om met je hooggevoeligheid om te gaan, kun je met allerlei klachten te maken krijgen. Een gevoel van onrust door overprikkeling, stress, vermoeidheid, angsten, moeite met veranderingen, vastlopen in gepieker, etcetera.

Wil je meer weten over begeleiding bij hoogsensitiviteit? Neem even contact met me op en laat me weten waar jij tegenaan loopt. Dan gaan we er samen mee aan de slag!

Hoogsensitiviteit bij kinderen

Er is al veel geschreven over het hooggevoelige kind. Het kind met een groot inlevingsvermogen, dat sferen en emoties haarfijn aanvoelt. Dat let op de kleinste details, en alles intens beleeft. Dat grote behoefte heeft aan harmonie – hoewel je dat niet altijd uit het gedrag kunt afleiden…

Hooggevoelige kinderen zijn namelijk, net als hooggevoelige volwassenen, snel overprikkeld. Die overprikkeling uit zich in verdriet, angst, drukte, driftigheid of agressief gedrag. Door de manier waarop het eruit komt, is het voor de omgeving (ouders en andere familie, maar ook juffen en meesters) lang niet altijd duidelijk dat er sprake is van overprikkeling. En dat in die gevallen veel goedbedoelde reacties (een aanmoediging, een terechtwijzing, een grap) een volledig averechts effect hebben en de spanning alleen maar vergroot… Het is slechts één van vele situaties die je kunt tegenkomen bij het omgaan met hoogsensitieve kinderen.

Mijn persoonlijke ervaring (als therapeut, maar ook als hooggevoelige moeder van drie hooggevoelige kinderen) is dat je een hooggevoelig kind ontzettend veel kunt leren, en dat je daar als ouder een heel grote rol in kunt spelen.

Ik help ouders, maar bijvoorbeeld ook leerkrachten, met allerlei onderwerpen die je tegenkomt in het omgaan met hooggevoeligheid bij kinderen. Hoe herken je overprikkeling? Hoe reageer je erop? Hoe ga je om met de omgeving? (En wat doe je met alle meningen/reacties van de buitenwereld? Want ja, die zijn er natuurlijk ook…)

Er is veel over te schrijven – maar ik ben vooral benieuwd waarmee ik jou kan helpen. Stuur me een bericht en laat me weten waar je tegenaan loopt. Ik help jou en je kind heel graag om voluit, ontspannen en gelukkig te kunnen leven. Mét hooggevoeligheid!