Hoogbegaafdheid

Ongeveer 1% van de bevolking is hoogbegaafd. Hoogbegaafdheid is niet alleen een hoge intelligentie. Hoogbegaafdheid is veel meer dan dat…

Naast dat hoogbegaafde mensen beschikken over een hoge intelligentie, zijn het vaak ook hele nieuwsgierige mensen, die enorm gedreven zijn. Ze nemen intens waar (hoogsensitief), zijn rijk geschakeerd en autonoom. Juist de gevoeligheid kan ervoor zorgen dat hoogbegaafde mensen vastlopen.

Ik kan je, als hoogsensitieve moeder van een prachtige hoogbegaafde zoon, met veel kennis en persoonlijke ervaring begeleiden in het omgaan met je gevoeligheid en hoogbegaafdheid, bij jezelf en/of bij je kind(eren).

Benieuwd naar typische kenmerken van hoogbegaafden? Check dan het lijstje hier!

HOOGBEGAAFDHEID BIJ KINDEREN

Veel hoogbegaafde kinderen lopen vast in het huidige schoolsysteem. Als ouders het vermoeden hebben dat hun kind hoogbegaafd is; weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen…Ouders hebben allerlei vragen en kunnen met hun vragen niet altijd bij school terecht. Veel vragen die regelmatig voorbij komen zijn:

  • Is het raadzaam om mijn zoon of dochter een IQ-test te laten afleggen?
  • Kan de huidige school wel voldoende voorzien in de onderwijsbehoefte van mijn zoon of dochter?
  • Is het verstandig om mijn zoon of dochter te laten overplaatsen naar een speciale school voor hoogbegaafde kinderen?

In dit soms complexe traject kan ik een vorm van begeleiding bieden. In eerste instantie gaan we kijken op welk gebied jullie zoon of dochter vastloopt. Is dit (alleen) op het cognitieve gebied (te weinig uitdaging) of op het sociale gebied (weinig of geen vriendjes en vriendinnetjes) of juist op het emotionele gebied (snel overprikkeld en vermoeid) of een combinatie van deze drie. Voor elk kind is dit anders. Soms zijn een paar kleine aanpassingen op school of in de klas al voldoende en hoeven er niet gelijk rigoureuze beslissingen te worden genomen. Samen gaan we kijken naar de beste oplossing voor jullie zoon of dochter, waarbij we ook alle voor-en nadelen goed tegen elkaar afwegen.

BEGELEIDING

De verschillende vormen van begeleiding bestaan uit coachingsgesprekken bij mij in de praktijk met of zonder jullie zoon of dochter. Ik zou kunnen deelnemen aan voortgangsgesprekken op school en ik kan jullie een hoop uitzoekwerk uit handen nemen door al mijn ervaring op dit gebied door informatie met jullie te delen 😉

Meer weten over begeleiding bij hoogbegaafdheid? Neem even contact met me op!